Vold kan finde sted i alle aldersgrupper, men ofte overser vi særligt psykisk vold i de helt unge parforhold. Det er farligt og et kæmpe problem. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er kvinder i alderen 16-24 år i størst risiko for at opleve psykisk vold i en romantisk relation.
Teenage-forelskelsens vanvid
For de fleste kan den første kærlighed, som ofte finder sted i teenageårene, være en vild oplevelse. Den første forelskelse kan være en vild og euforisk tåge, som naturligt vil gøre, at den unge ændrer adfærd. Den første periode i forholdet, vil det være normalt, at man bruger enormt meget tid sammen, taler meget om personen, har svært ved at tænke på andet end personen, og generelt har svært ved at se noget skidt ved personen. Sådan vil en forelskelse i voksenalderen også ofte opleves.
Når man er teenager er hjernen stadig ved at udvikle sig. Man er ikke endnu helt færdigudviklet til den lidt mere krævende konsekvens-beregnende tænkning, og det betyder også, at man ikke altid selv vil være i stand til at se, hvorvidt det forhold, man er i, egentlig er sundt i det lange løb. Der er mange hormoner og store følelser i teenagealderen, som gør, at det hele naturligt bliver mere intenst.
Samtidig har man som ung heller ikke så mange forhold og oplevelser i kærlighed at sammenligne med. Det betyder, at de første forhold kan blive definerende for fremtidig kærlighed. Det er netop også derfor, det er så vigtigt, at vi fokuserer på at forebygge vold i de tidligere og unge parforhold.
Psykisk vold i det unge parforhold
Ligesom i det voksne parforhold, kan psykisk vold i det unge forhold være meget skjult og svær at se. Der vil være mange af de samme tegn, så som:
Isolation - for eksempel, at man ikke må se sine venner uden kæresten
Meget jalousi - kan være begge veje, ofte vil voldsudøverens være kontrollerende, og den udsattes jalousi vil være mere panisk
Mange konflikter
Store følelser
Mange brud og genforeninger
Humørsvingninger
Kontrol - for eksempel at ville se telefonen, læse beskeder, vide hvor man er hele tiden
Tilsvininger og kritik - man gør aldrig noget rigtigt og bliver kaldt grimme ting
Partner taler grimt om venner og familie
Ignorering og silent treatment
Man føler sig presset til ting, man ikke har lyst til
Man går med til ting, fordi man tror man bør og skal
Man går med til ting for at undgå konflikter
Normalisering af volden - man tror, det er normalt, og at det er sådan kærlighed er
Fordi man som ung ikke har så meget at sammenligne med, bliver den psykiske vold lynhurtigt normaliseret.
People pleaser tendenser og psykisk vold som ung
Som ung er man i forvejen midt i at finde sig selv, lære at sætte grænser, italesætte behov, forstå kærlighed og så videre. Det er skrøbeligt og sårbart, og man alle ens usikkerheder er ømme og aktiverede.
Derfor vil man også hurtigt kunne føle sig nødt til at tilpasse sig, for ikke at miste den anden og kærligheden. Man har måske endnu ikke en helt klar fornemmelse af, hvilke behov og grænser, man har. Der er så mange nye oplevelser i de første parforhold, at det kan være svært at mærke, hvornår noget er grænseoverskridende.
Hvis man er sammen med en partner, der "står meget fast" og generelt er dygtig til at vinde diskussioner eller uenigheder, vil de fleste have en tendens til at underkaste sig. Når vi møder et menneske, der fremstår meget sikker, vil vi ofte tro på dem, fordi hvorfor skulle vi dog ikke det?
Hvis vi samtidig måske har nogle people pleasing tendenser med os hjemmefra, er vi ekstra sårbare overfor psykisk vold. Vi vil allerede fra start have let ved at tilpasse os, og det gør også, at den psykiske vold bliver normal i forholdet.
Tegn på, at du er people pleaser:
Du er meget følsom for andres følelser
Du er utilpas ved konflikter
Du har svært ved stilhed og uenighed
Du er meget bange for at såre andre
Du føler dig forkert
Du føler ansvar for stemningen i rummet
Du undskylder meget
Du har svært ved at italesætte dine egne behov
Du har svært ved at sætte grænser
Du er bange for at skuffe andre
Du er utilpas hvis andre er vrede
Mange unge har tendens til people pleasing. Det handler også om, at man i forvejen i teenagealderen er usikker og er ved at lære sig selv at kende.
Fordi vi i kulturen anser ungdomskærligheden som eksplosiv og intens, kommer vi hurtigt til at overse, den psykiske vold, mange unge oplever i deres første kærlighedsrelationer.
Derfor er det vigtigt, at undervisning om psykisk vold, usunde og sunde parforhold finder sted tidligt.
Den dygtige pige
I vores kultur belønnes piger og kvinder stadig for at være dygtige, pæne, søde, tålmodige, omsorgsfulde, kærlige, forstående, lyttende osv. Det er altså ikke nødvendigvis svært at lave en forbindelse mellem psykisk vold, kvinder, og people pleasing.
Mange piger og kvinder har svært ved vrede - en livsvigtig følelse, som hjælper os til at sætte grænser og beskytte os. Det er ofte en del af den psykiske vold, at man måske har lært, at det er skidt at blive vred. Hvis man vokser op med ros for at være den "dygtige pige", vil man nogle gange have svært ved at trække sig fra relationer, der ikke er sunde for én.
Drenge og mænd oplever naturligvis også psykisk vold, og det er meget vigtigt at tale om, da det muligvis ser ret anderledes ud og mødes helt anderledes i samfundet. Dette blogindlæg har fokus på piger især.