top of page

Tag stemmen tilbage!

Opdateret: 24. maj

Forfatter Anna Klahn startede i foråret en skrivegruppe i Gl. Rye for voldsofre. Dette skrivekursus fokuserede på at rejse sig og tage stemmen tilbage, fortælle sin historie og tage ejerskab over fortællingen sammen med andre, der havde oplevet noget lignende.


Jeg var selv så heldig at få lov at deltage i skrivekurset, som har været kæmpe forløsende og lærerigt. Hver uge i nogle måneder mødtes vi i Gl. Rye og skrev sammen, guidet af Anna, som hjalp os med at finde ordene igen. Selve skriveprocessen var helende, vi fik til opgave både at skrive os ind i traumatiserende oplevelser, men også at skrive os ud på den anden side af dem igen. Noget helt særligt smukt opstod i sammenholdet i gruppen af kvinder i forskellige aldre, med forskellige livsomstændigheder og med forskellige historier. For det blev tydeligt, når vi læste op for hinanden, hvordan vi alle talte samme sprog, vi forstod. I denne gruppe var der ingen fordømmelse, ingen tvivl, ingen afvisning.


Når man er udsat for særligt psykisk vold, vil tvivlen sætte sig som en parasit, der langsomt piller virkelighedsopfattelsen fra hinanden. Man tvivler mere og mere på sin egen kropslige oplevelser, sine tanker og følelser, og bliver mere og mere afhængig af, at andre definerer virkeligheden for én. Dette sker blandt andet ved at blive fortalt, at man tager fejl, er hysterisk, overdriver, er emotionelt ustabil, selv bærer al skyld, eller ikke har ret til at føle, hvad man føler. Man bliver altså ikke valideret i sin egen oplevelse og opfattelse af virkeligheden, selv hvis man er uenige. At dette sker en enkelt gang i en relation, er ikke nødvendigvis psykisk vold, men udspiller der sig et mønster, hvor man hele tiden mødes med skepsis, tvivl eller negligering, vil man ofte begynde at vende det indad og tro, at der er noget galt med én selv.


De fleste der oplever psykisk vold, har en eller anden bevidsthed om, at det der foregår, overskrider nogle grænser, eller at det simpelthen føles forkert. Finder den psykiske voldsted i et parforhold vil man oftest relativt tidligt i forholdet opleve et brud af grænser, men vil af forskellige årsager måske feje det til side. At man fejer sin mavefornemmelse til side betyder dog ikke, at man mister sin intuition, men med tid bliver man slået ud af kurs. For at have balance, skal der være en eller anden form for overensstemmelse mellem indre oplevelser og ydre cues fra andre - for eksempel ved at blive spejlet i sine følelser ved, at ens partner holder om én og lytter, når man er ked af det og derved anerkender, de følelser man har. Med en psykisk voldelig partner, er der ikke overensstemmelse mellem indre oplevelser og partnerens opførsel.


Når man begynder at tale om det, man har oplevet i en psykisk voldelig relation, har man så meget brug for at blive spejlet. Tvivlen har sat sig som et grundvilkår, og man frygter, at andre reagerer ved at spørge "hvorfor gik du ikke bare". Det er dog ikke så simpelt, og møder man andre, der også har oplevet psykisk vold, vil man endeligt mødes med den forståelse, man så længe har søgt. Netop derfor er det så forløsende og helende at opsøge grupper eller terapi hos andre med personlig erfaring.


Og netop derfor var skrivegruppen ’Tag Stemmen Tilbage’ så vigtig for dem, der deltog. Er du interesseret i at høre mere om Anna's skrivegruppe?

Link her: https://www.skrivskrivskriv.dk/tidligere-voldsramte-tager-stemmen-tilbage

Seneste blogindlæg

Se alle

Følger du mig på Instagram, har du måske lidt fornemmelse af, hvad jeg elsker at arbejde med! Min helt store passion er at arbejde med at være people pleaser - altså tendensen til at sætte andres beho

Hos mig foregår terapien gennem en skærm, i ørerne over telefonen eller på skrift. Det gør den af mange årsager, der både har noget at gøre med dig, med mig og med os. Siden jeg kastede mig ud i studi

bottom of page