top of page

10 råd til pårørende

Har du mistanke om, at én du kender er i et farligt, voldeligt eller dysfunktionelt parforhold? Er du desperat for at få dem ud? Oplever du, at de trækker sig mere og mere?

Her er hvad du skal gøre som pårørende til et offer for psykisk vold.

Ræk ud

I psykisk voldelige parforhold, bliver offeret gennem tiden isoleret fra venner og familie. Som pårørende vil du måske i starten synes, det er sødt, de altid er sammen, men med tiden vil det måske undre dig eller irritere dig, at han (/hun/de) altid er med. Samtidig vil du begynde at opleve, at din bekendte trækker sig, virker anderledes og ikke rækker ud. 

Det er meget vigtigt, at du bliver ved at række ud. Vær der og vis, at du bliver ved at ville din bekendte. 

Lyt

Din bekendte kommer ikke til at fortælle dig alt om, hvad der sker i forholdet. Der er også stor sandsynlighed for, at de endda vil skjule eller lyve overfor dig. Derfor er det vigtigt, at du ikke presser på. Vis i stedet, at personen godt kan åbne op overfor dig ved at lytte ufordømmende og uden at presse på. Dette vil forhåbentlig gøre, at de vil komme til dig, når de er klar til at åbne mere op. 

Stil spørgsmål

Når din bekendte fortæller om forholdet, så vær nysgerrig. Spørg ind til, hvordan personen har det, hvad de føler for partneren, hvad de er forelskede i, hvad der er svært, hvad de føler under skænderier, hvordan kommunikationen er - osv. På denne måde hjælper du din bekendte til at reflektere og sætte ord på. Stil særligt spørgsmål til de hændelser, der for dig tydeligt virker grænseoverskridende, men som din bekendte måske har svært ved at indse som forkerte. Hvis du kommer til at belære og dømme, vil din bekendte trække sig og føle sig forkert og dum. 

Tal om andre ting

Undgå hele tiden at tale om kæresten og forholdet. Tal om andre ting - din bekendtes arbejde, familie, hobbyer og liv generelt. Vis din bekendte at der er plads til dem med dig, og at du er interesseret i deres liv. 

Italesæt grænseoverskridende og voldelig adfærd

Hvis din bekendte fortæller om voldsomme hændelser eller skænderier med partneren, så vis dem, at det er voldsomt. Sig for eksempel: "Det er godt nok meget grænseoverskridende, det må have været rigtig svært for dig - hvad tænkte du, da det skete?". At italesætte den voldelige eller uacceptable adfærd må ikke blive ultimatum-agtig eller dømmende, men skal i stedet være spejlende. Din bekendte fortæller dig om det, fordi de godt et sted indeni ved, at det var forkert, men deres reaktion er ikke velkommen i parforholdet. Det skal den være hos dig, og det viser du ved at spejle den. 

Acceptér at det er umuligt "bare at gå"

At forlade et psykisk voldelige eller dysfunktionelle forhold er ALDRIG "bare" at gå - så spørg aldrig din bekendte, hvorfor de ikke bare går. Der er mange ting på spil i det dysfunktionelle forhold, som gør at din bekendte muligvis gang på gang vil vælge at blive eller vælge at gå tilbage til partneren. Sæt dig ind i, hvad det er for nogle mekanismer, der er på spil, så du bedst hjælper din bekendte med at vikle sig ud af spindet. Det er en langsommelig proces at forlade en voldelig partner, og du må forberede dig på i lang tid at skulle minde dem om, at forholdet ikke er sundt. 

Døm ikke

Vær bevidst om dit kropssprog og ansigtsudtryk. Din bekendte er allerede hypersensitiv overfor at blive dømt (fra parforholdet) og mærker de fordømmelse fra dig, vil de føle sig dumme og forkerte og trække sig. Det psykisk voldelig forhold er enormt kompliceret. Du kan ikke dømme det udefra. Hvis du ønsker at hjælpe din bekendte, skal du kunne rumme, at de træffer nogle valg, du ikke kan relatere til.

Tal om tider før partneren

Din bekendte ændrer sig højst sandsynligt i løbet af forholdet. Det er en del af den psykiske vold, at de nedbrydes og bliver i tvivl om dem selv. Hjælp dem med at få kontakt til den, de var tidligere, ved naturligt at snakke om minder I har sammen. Hjælp dem til at huske på, hvad de før synes var spændende og sjovt. 

Vær der - også når de kæmper med at slippe

Din bekendte vil med stor sandsynlighed gå tilbage til partneren efter et brud. Der vil være mange mini-brud i forholdet, hvor du måske håber, at nu sker det endelig. På grund af den psykiske vold er din bekendte fanget i en afhængighed, der er svær at bryde. Hjælp din bekendte med at få kontakt til mavefornemmelse og indre værdier ved at stille spørgsmål og være støttende, uden at feje det dysfunktionelle under gulvtæppet. 

Mind dem kærligt om, hvem de er

Din bekendte vil med tiden få nedbrudt sit selvværd i forholdet. Som pårørende får du en vigtig rolle i at minde dem om, hvem de er, og hvad de er værd. Fortæl dem, hvad du holder af ved dem, hvilke sider af dem, du synes er helt fantastiske og unikke. 

bottom of page