top of page

Hvorfor går du på æggeskaller?

Har du en oplevelse af altid at gå på æggeskaller omkring din partner? Er du hele tiden opmærksom på, hvordan de har det? Tilpasser du dig og glatter ud for at undgå konflikt eller at din partner bliver sur? Her er det, du skal vide om at gå på æggeskaller.Æggeskaller i det dysfunktionelle og psykisk voldelige forhold

I det dysfunktionelle eller psykisk voldelige parforhold, vil den udsatte ofte gå rigtig meget på æggeskaller. Det sker, fordi man har oplevet konsekvenserne ved at "træde ved siden af" overfor partneren. Måske er der vredesudbrud, skænderier, brud, afstraffelse, silent treatment eller fysisk vold. Derfor vil det være helt naturligt, at man forsøger at være forsigtig omkring sin partner. Når man går på æggeskaller, er man hele tiden opmærksom på, hvordan stemningen er ovre i den anden, og man forsøger hele tiden at tilpasse sig, så stemningen forbliver god.


Det er enormt hårdt og udmattende hele tiden at gå på æggeskaller, for man er hele tiden i alarmberedskab. Man er hele tiden parat til eventuel konflikt. Det er hårdt og udmattende hele tiden at være ovre i din partner og aflæse, hvad der sker i dem.


Hvis du lever i et forhold med psykisk vold, vil du måske have oplevet, at din partner eksploderer ud af det blå. Du kan opleve at få skældud for helt små ting, hvor du ikke selv kan regne ud, hvad du egentlig gjorde forkert. Det kan være, din partner bliver så vred, at du bliver bange. Det kan også være din partner ignorerer dig og udsætter dig for silent treatment. Det kan være, at din partners humør skifter hurtigt, og at du nu kan mærke, deres vrede bare ved et hurtigt blik. I skænderier får du måske ofte skylden, og din partner tager ikke ansvar for sin egen del. Det kan føles som om, det er din partner, der bestemmer, hvordan stemningen er i hjemmet, og at alt afhænger af deres humør. Du er derfor blevet enormt dygtig til hurtigt at aflæse dem - måske på helt små ting, såsom hvordan de går op ad trappen, hvordan de åbner døren, hvordan de trækker vejret.


Hvis du kan genkende alt det ovenstående, så kan du nok også genkende det at gå på æggeskaller. Det er simpelthen blevet en nødvendighed for at undgå udbrud hos din partner. Du forsøger altid at være forsigtig, eller måske vil du føle, du altid skal være glad og positiv. Der er slet ikke plads til dine følelser, ønsker, behov eller grænser, og du tør måske heller ikke længere prøve at dele dem.


Alarmberedskab og overlevelse

Når du lever i et psykisk voldeligt forhold, vil det være ren overlevelse for dig at gå på æggeskaller og tilpasse dig. Din partners vrede eller dårlige humør er en trussel, og derfor er du hele tiden i alarmberedskab omkring dem. Det er hårdt for kroppen, for det betyder, at vi befinder os i fight/flight/freeze det meste af tiden.


I det psykisk voldelige forhold er du blevet afhængig af din partner og de gode perioder, derfor er du også blevet villig til at gøre meget for at forsøge at komme tilbage til alt det gode. Samtidig har du måske oplevet gaslighting, som gør, at du tror, at det er dig, der er skyld i, at tingene ikke er gode mellem jer. Dette gør også, at du er meget mere tilbøjelig til at gå på æggeskaller og tilpasse dig.


People pleaser tendenser og traume respons

Hvis du kan genkende at gå på æggeskaller generelt i relationer, så kan det have noget at gøre med, hvad du har med dig og hvad du er opvokset med. Hvis det er et mønster at gå på æggeskaller og tilpasse dig, så er det måske en traume respons. Det vil sige, at det måske er din måde at beskytte dig selv i relationer, fordi du tidligere har oplevet noget traumatisk i en relation. Mange der har tendens til at people please vil også genkende det at gå på æggeskaller.


Uanset hvilken situation, du er i, og hvad du har med dig, så er det udmattende at gå på æggeskaller i relationer. Det er ikke sundt for dig hele tiden at monitorere og tilpasse dig. Det er hårdt for nervesystemet.


Det er vigtigt, at du lærer at få ro på systemet, så du ikke hele tiden er i alarmberedskab.
Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page